Friday, June 21, 2013
Asam Pedas Daging Ala Tomyam
Bahan - bahan :
> 2 sudu besar minyak
> 2 batang serai
> 4 tangkai daun kesum
> 5 batang bendi
> 2 biji tomato (di potong 4)
> 1 kg daging dipotong dadu
> garam secukup rasa
> 1 cawan air asam jawa
. 2 cawan air
Bahan - bahan untuk di kisar:
> 10 batang lada kering
> 3 ulas bawang putih
> 3 ulas bawang merah
Cara - cara memasak:
1) Panaskan minyak & tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau nya.
2) Masukkan daging dan kacau rata.
3) Kemudian masukkan serai, daun kesum, air asam jawa & air dan masak sehingga daging empuk (tidak liat).
4) Masukkan bendi & masak sehingga mendidih.
5) Akhir sekali, masukkan tomato & garam secukup rasa.
Resipi asli Chef Sa'ri (Geng Bas Sekolah Cik Anum). Selamat mencuba =)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment