Bahan - bahan :
> 5 sudu besar minyak masak
> 1kg mee kuning
> 6 ekor sotong saiz sederhana
> 1 cawan isi ayam
> 2 sudu besar kicap manis
> 1 sudu besar sos tiram
> 1/4 kobis
> 1 cawan kuah rebusan sup daging
> Garam secukup rasa
> 10 helai lada kering
> 4 ulas bawang putih
> 6 ulas bawang merah
> 4 helai daun bawang
> 2 helai daun sup
Cara - cara memasak :
1) Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau.
2) Masukkan isi ayam & sotong, dikacau rata.
2) Masukkan isi ayam & sotong, dikacau rata.
4) Masukkan pula kicap manis & sos tiram. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
5) Masukkan mee kuning & kacau sehingga rata.
6) Akhir sekali masukkan kobis & kacau rata. Sedia untuk dihidang.
6) Akhir sekali masukkan kobis & kacau rata. Sedia untuk dihidang.
7) Hirisan daun bawang & daun sup boleh di taburkan di atas hidangan tersebut sebagai hiasan.
P/s :
* Pastikan bahan kisar ditumis sehingga garing untuk mengurangkan rasa pedas & pijar.
* Isi ayam & sotong boleh ditukar ke bahan yang lain seeprti daging/udang mengikut kesukaan anda.
* Sayur kobis juga boleh ditukar ke sayur-sayuran yang lain mengikut cita rasa anda.
Resipi asli daripada bapa saya (Geng Bas Sekolah Cik Anum).
Selamat mencuba..... =)
No comments:
Post a Comment