Ikan Siakap Goreng Sos Halia
Bahan-bahan:
A)
1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
tepung jagung
garam
B)
1 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
2 inci halia (ikut suka nak letak banyak mana)
1 biji lada benggali (dipotong panjang atau dadu & boleh campur warna ikut suka)
6 biji tomato ceri (boleh guna tomato merah)
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1/2 cawan air (ikut suka nak kuah banyak mana)
serbuk perasa (jika perlu)
Cara-cara:
A) Goreng Ikan Siakap
1. Lumurkan tepung jagung & sedikit garam ke atas ikan. Perapkan seketika.
2. Goreng di dalam minyak yang panas sehingga garing atau separa garing.
3. Angkat dan ke tepikan.
B) Sos Halia
1. Kisar bawang besar, bawang putih & halia.
2. Panaskan minyak & tumis bahan kisar sehingga naik bau.
3. Masukkan air, sos tiram & kicap manis. Kacau sebati sehingga mendidih.
4. Masukkan serbuk lada hitam & kacau rata.
5. Masukkan bahan sampingan iaitu lada benggali & tomato ceri (boleh tambah dengan daun sup, hirisan halia & kobis bunga). Kacau rata.
6. Masukkan serbuk perasa mengikut citarasa anda & kemudian masukkan ikan siakap yang telah digoreng. Ratakan kuah ke atas ikan, tutup api & sedia untuk dihidang.
*p/s: ikan siakap boleh dimasukkan ke dalam sos sekali atau pun diasingkan dengan mencurahkan kuah ke atas ikan apabila hendak dihidangkan.
Saya buat kali ini bahan agak terhad, jadi kita gunakan apa yang ada sahaja hihi...
Kalau rasa nak bagi kuah sedikit pekat, boleh tambahkan sikit dengan tepung jagung sedikit.
Apa2 pun, selamat mencuba ya =).
No comments:
Post a Comment