Lempeng Cheese Gulung
Bahan-bahan:
*2 cawan tepung gandum
*2 1/2 cawan air
*1 biji telur
*1 sudu kecil garam
Mozarella cheese untuk ditabur
Gula untuk ditabur
Susu Pekat untuk tambahan manis
Bancuh semua bahan bertanda *
Pastikan tidak ada ketulan-ketulan tepung.
Panaskan pan & oleskan sedikit minyak dengan menggunakan api yang sederhana.
Jangan sampai minyak bertakung.
Saya gunakan 2 senduk nasi untuk sekali masak & ratakan menjadi bentuk bulatan.
Masak dalam 1-2 minit, kemudian terbalikkan.
Taburkan gula & mozarella cheese. Mozarella cheese saya potong halus sebab tak ada tempat pengisar cheese.
Kemudian, tutup pan dengan penutup supaya gula & cheese lebih cepat cair. Biarkan selama 2-3 minit & boleh diangkat.
Gulungkan lempeng sementara cheese masih hangat supaya ianya melekat & tidak terbuka.
Agak panas tapi saya cuba gulung sedikit demi sedikit.
Akhir sekali, tuangkan sedikit susu pekat mani untuk pemanis. Kalau tak suka manis, tak perlu pun tak apa. Sedia untuk dihidang.
Hidangan ini sesuai untuk kanak2 sebagai sarapan pagi atau minum petang.
Anak2 saya memang suka yang amat sebab ada cheese kan & rasa pun lemak manis gitu.
Selamat mencuba ya =).
No comments:
Post a Comment